BOZCAADA KÜLTÜRÜ

 

Ada Kültürünü BAĞCILIK,ŞARAPCILIK VE BALIKCILIK olarak üç bölümde ele alırsak, bu üç faktörün Ada'nın temel taşları olduğunun farkına varabiliiriz.  

                   

bozcaada üzüm

*BAĞCILIK

Ege adasına armağanı olan kuzeyden esen rüzgarlar,

adayı bağcılık yapmak için ideal bir ortam haline getirdigini görüyoruz. Sanki adanın kendine özgü iklimi ve toprak yapısı yine kendine en uygun bitkiyi seçmiştir.Ada genelde kurak. Ama Dünyaca ünlü üzümler bu nemli rüzgarla beslenip lezzetini buluyor. Bozcaada'da bağcılık, adının tarihi kadar eski. Evliya Çelebi ünlü seyehatnamesinde Bozcaada'dan söz ederken; Dünyanın en güzel çavuş üzümlerinin yetiştiği yer olarak tanımlıyor.

                

bozcaada sarap

*ŞARAPCILIK

Bozcaada’da şarapçılık çok eski zamanlardan beri yapılmaktadır. Bozcaada’da ilk şarap üretimi Rumlar tarafından yapılmıştır. 1925 yılına kadar Türkler üzüm yetiştirmişler ancak şarap üretiminden uzak durmuşlardır. Bu yıldan sonra Türkler şarap işiyle ilgilenmeye başlamışlardır. 1960 – 1980 yılları arasında Bozcaada’da irili ufaklı 13 şarap imalathanesinin bulunduğu görülmektedir. 1980’lerden sonra bir gerileme yaşansa da ,1998 yılı ile şarapçılık tekrar yükselişe geçmiştir. Bu yıl yapılan devlet yardımı ile şarap fabrikaları modernizasyonlarını gerçekleştirerek daha kaliteli şarap üretmeye başlamışlardır

 

bozcaada balıkçılık                    

*BALIKCILIK

Ada ekonomisini etkileyen etkenlerden biride Balıkçılıktır. Konumu itibariyle Karadeniz,Ege ve Marmara denizinin balıklarını bulmak mümkündür.Agustos ayında sardalya ve eylül aylarında ise kalamarla başlıyor, Ada da balıkcılık mevsimi. Ada da bulunan diger balık çeşitleri;Sinarit, mercan, karagöz, uskumru, sardalya, çupra, levrek, kupa vb. Gercekten cok balık yakalanıyor ve Ada da 50-60 kadar aile balıkçılıkla geçimini sağlıyor.